Spring naar de inhoud

Wat neem je mee op kamp en hoe pak je in? In Het Nieuwsblad

Wat neem je mee op kamp en hoe pak je in? Lezers en experts geven tips: gebruik “magische hulpjes” en let op waar je zware spullen steekt

Christine De Herdt (www.nieuwsblad.be) zocht het uit! (06/07/2023

Ja, we hebben allemaal behoefte aan vakantie. Ook de kinderen. Alleen is er dat ene noodzakelijke kwaad waar ouders en kroost door moeten: valiezen pakken. De ene begint er -georganiseerd als het huishouden is – weken op voorhand aan. De ander gooit er last-minute hebben en houden in als waren ze op de vlucht. Koffer toe. Klaar. Tot welke categorie jij behoort, doet er niet toe. Deze tips van lezers en experts zijn hoe dan ook: welkom!

TIP 1 Betrek je kinderen bij het inpakken

De meeste experts en lezers zijn unaniem: laat je kinderen zelf hun koffers pakken. Hoe klein ze ook zijn. “Het is belangrijk dat ze er zelf mee over nadenken wat ze meenemen”, zegt Lien Depoorter, zelf kookouder op het scoutskamp van haar kinderen. Haar dochter, die 16 is, pakt intussen haar eigen koffer. Haar zoon van 14 krijgt nog wat hulp. “Een goeie voorbereiding is alles.”

Ook Niel Van Herck, die de wereld rondreist en er een blog over bijhoudt, leerde het van zijn vader. “Ik moet een jaar of zes zijn geweest. Het was voor een judokampje”, vertelt hij. “In het begin toonde m’n vader hoe het moest. Maar al snel deed ik het zelf. En vond ik het nog tof ook. Het is als met de blokken spelen.”

Nu is Niel expert. “Wie er vroeg bij betrokken wordt, leert sorteren en onderscheiden. De bij- van de hoofdzaken. Als ouder wijs je je kinderen er best ook op voor wat al dat materiaal dient. Maak er desnoods een spel van. Met mijn petekindje doe ik dat. Zo snel mogelijk een zo licht mogelijke tas maken, zonder spullen te vergeten. Dat vindt hij geweldig.”

TIP 2 Zwaar achteraan, licht vooraan

“Niet te zwaar: dat is altijd een uitdaging”, zegt Lien. “Thuis trainen we daar op. Mijn dochter vertrekt op Jamboree (internationaal kamp voor padvinders, red.) naar Zuid-Korea en mag maar 20 kilo meenemen.” Dichter bij huis kan het lichter. “Twee of drie broeken, T-shirts en pulls zijn voldoende. Belangrijk is dubbel zoveel onderbroeken en kousen dan er kampdagen zijn mee te nemen. Dat zijn de spullen die meteen doorweekt zijn als het regent. Best ook rubberlaarzen inpakken, ongeacht het weer. Die kunnen dienen als reserve wanneer je schoenen te nat zijn.”

“Gaan de kinderen met de rugzak op reis is gewicht nog veel belangrijker”, aldus Van Herck. “Ze zijn nog zo klein dat ze snel uit evenwicht kunnen geraken, met een te zware backpack. Zware spullen moet je daarom tegen de rug stoppen. Het zwaartepunt moet daar liggen. Zo beperk je het risico dat ze omvallen. Lichte spullen kunnen vooraan. Scherpe voorwerpen moeten afgedekt worden met stukjes rubber.”

TIP 3 Schrijf/teken een boodschappenlijstje

Wie inpakt, kan de goeie raad van een opruim- en vereenvoudigcoach goed gebruiken. “Ik kies meestal de gulden middenweg. Ik schrijf/teken bijvoorbeeld een boodschappenlijstje met het aantal shirts, broeken, kousen, onderbroeken, etc. en laat de kinderen dat zelf bijeen zoeken”, zegt ook Trui Lagae, die daarover ook blogt.

Veel kampouders stoppen per dag een outfit in een zakje en plakken er ook de dagen op wanneer hun kind het moet aantrekken. Trui is er geen fan van. “Ten eerste omdat je zo plots veel meer kledij nodig hebt (shirts worden bij smossers sneller vuil dan broeken), maar vooral ook omdat ik dat te betuttelend vind.”

Ook Elke Boonen werkt met een lijstje. Ze is vakdidacticus Informatica aan de KULeuven en deelt plezante dingen -waaronder kamptips- op haar eigen webstek Nenoo.be. “Ik heb ons systeem in een grote tabel (zie hieronder) gegoten. Tijdens het inpakken vinken mijn kinderen (van 10, 12, 13 en 16 jaar) alles af en kunnen ze erbij schrijven of ze nog iets extra nodig hebben. Handig. Niet dat we niets vergeten. Vorig jaar zijn we nog naar de Decathlon moeten lopen omdat er een kind zijn slaapmatje niet bij had.” (lacht)

TIP 4 Gebruik packing cubes

Packing cubes gebruiken is voor Trui de betere optie. Magische hulpjes, noemt ze het, die zakjes met een rits. “Ik voorzie compartimenten. Een zakje met T-shirts, een zakje met zwemspullen (badpak + handdoek + zwembril + zwemmuts). Warme kledij voor bij slechter weer. Pyjama en knuffels samen. Zo blijft het overzichtelijk en breng je spullen samen die gelijktijdig zullen gebruikt worden en een logisch geheel vormen. Ik overloop ook alles samen, zodat ze het zelf goed kunnen vinden op kamp.”

Lien Depoorter gebruikt compressiezakken om alles kleiner en smaller te maken. “Je trekt ze samen, die zakken. Zo spaar je ruimte uit en maak je het overzichtelijk.”

TIP 5 Schaf je een hobbykast aan

Zoals Elke. Want met een hobbykast spaar je tijd uit. “In die kast steekt alles dat te maken heeft met hobby’s. Het is te zeggen: alle sportkleren liggen daarin, maar ook alle turnpantoffels, alle zwempakken, alle gamellen, bekers & besteksets, slaapzakken, drinkbussen tot zelfs afgedankte keukenhanddoeken. In plaats van dat ik elke keer heel het huis moet afzoeken naar keukenhanddoeken die mogen verdwijnen of nog maar eens om een gamel moet in de winkel, haal ik gewoon die hele kast leeg.”

TIP 6 Neem een grote linnen zak mee

Compressiezakken, allemaal goed en wel, maar kinderen spelen elk kamp een halve valies kwijt. Hoe voorkom je dat euvel? “Zelfs mijn dochter van zestien slaagt er nog steeds in om schoenen te verliezen”, zegt Lien lachend. Elke: “Mijn tip? Etiketjes plakken op al die pakzakjes. “Meestal gebruik ik stickers, die een paar wasbeurten meegaan.” Lien vindt een grote linnen zak super praktisch. “Wat vuil is of wat ze niet meer nodig hebben, droppen ze daarin. Ga je je kinderen weer halen, bekommer je je vooral om die zak en dan heb je het merendeel mee. Niet dat dan alles terugkeert, maar de schade wordt op die manier beperkt.”

TIP 7 Laat het los, laat het gaan

Let it go. Ook Trui Lagae laat vooral los: “Geen matching outfits en geen nette valies bij terugkomst, wel kinderen die wellicht een stukje zelfstandiger zijn geworden.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *