Spring naar de inhoud

Zeven tips voor wie (ver)bouwt

Ik zit in een stevige verbouwing. En het is me meteen duidelijk waarom ik zo vaak word ingeschakeld bij klanten die (ver)bouwen, verhuizen of dat onlangs deden. Wat een uitputtingsslag en organisatorische uitdagingen…

Op mijn wishlist staat uiteraard “een makkelijk te onderhouden én op te ruimen plek”. Gelukkig weet ik als opruimcoach  hoe ik dat voor elkaar krijg. Maar wil niet iedereen zo’n plek? Ja toch?

Bij deze, mijn 7 tips voor wie ook gaat (ver)bouwen of inrichten:

  1. De basis? Zorg voor een goede en vooral logische flow in huis. Denk maar aan opbergruimte voor je jas en schoenen meteen bij thuiskomst, de werkdriehoek in je keuken of de afstand tussen je keuken en de eettafel, etcetera. Zie je het zelf niet, vraag dan advies aan anderen die dezelfde ruimtes met een frisse blik bekijken!
  2. Bouw voor jou. Denk na over hoe jij zelf je ruimtes gaat gebruiken: waar kleed je de kinderen aan, wat is een logische plek voor je sportspullen, ontvang je vaak gasten of gebeurt dat maar zelden, …? En hoe ziet een doorsnee dag er dan uit? Dat klinkt gek, maar met deze oefening worden persoonlijke ideeën als een waskoker* of een extra douche voor tuinierders ontdekt!
  3. Investeer in opbergruimte, met name in lades. Je keuken of kleerkast wordt een stuk prijziger, maar je kan een pak meer kwijt in lades. Lukt dat financieel niet of maakten vorige bewoners andere keuzes, dan helpen dozen en manden om een kast met standaard legplanken alsnog als een ladenkast in te richten.
  4. Vergeet echter de witruimte niet. Ik schreef er eerder al een blog over: witruimte is magisch. Zorg dus voor meer kastruimte dan spullen en plan bij de inrichting ook voldoende lege vloeren en muren in in plaats van alles vol te bouwen. 
  5. Wees creatief & maak gebruik van wat je hebt. Welke meubels of spullen wil je wegdoen bij verhuis en welke staan op je boodschappenlijstje voor je nieuwe thuis? Wie weet, kan die oude boekenkast nog dienst doen als opbergrek in de garage? Of knutsel je zelf een tijdelijke oplossing met je lege wijnkratten? 
  6. Tweedehands, weggeefpagina’s op Facebook, Kringwinkels… Nadat ik er door de jaren heen al een massa spullen weggaf of verkocht, koop en krijg ik er nu zelf heel veel. Dat vraagt uiteraard meer geregel dan pakweg Ikea of een webwinkel, wees dus eerlijk met jezelf of dat wel lukt voor jou in deze fase.
  7. Dat brengt me bij een lesje waar ik mezelf nu extra vaak aan moet herinneren: wees realistisch in je verwachtingen. Is je planning haalbare kaart of een garantie op uitputting? Heb je enige reserve ingebouwd voor tegenvallers in het proces? Apprecieer je voldoende tussentijdse stappen en vooruitgang? Moet alles meteen af, of kan je het opdelen in fases?

Sta jij al een stap verder en stapelt de verhuisstress zich op? Of heb je die achter de rug en lig je uitgeteld je te ergeren aan onuitgepakte dozen om je heen? Geen zorgen. Ik plan binnenkort namelijk ook een blogje met mijn verhuistips. Al hoef je daar uiteraard niet op te wachten hé… All the way ondersteuning, een gratis coachingscall met tips of gewoon een afspraak om een realistische planning te maken: jij kiest:

* Geen flauw benul wat een “waskoker” is? Een goeie vriendin (& architecte) bouwde er eentje in in haar technische koker. De vuile was in de badkamer op de tweede verdieping? Die gooit zij gewoon in een luikje, en zoef, 2 verdiepingen lager belandt die vuile was netjes naast de wasmachine. Handig, toch?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *