Spring naar de inhoud

Help, mijn huis heeft een indigestie

Uitgeklapte logeerbedden. Verdwaalde sokken van logies. Slaapzakken die niet terug op zolder geraakten. Lege én volle cadeautassen. Cadeautjes die nog geen plek kregen. Cadeautjes die opgehangen moeten worden. Een rondslingerende boormachine van toen die intentie er was. Zo zag het er vorige week bij mij uit.

Oei, zo rommelig bij een opruimcoach thuis? Hoe kan dat?

Ik startte eind december last-minute met een totaalrenovatie, de kerstvakantie bestond uit zwaar fysiek werk, drukke feestjes en weinig slaap. Vervolgens kwam corona op bezoek. Ik had het eerder al twee keer, maar deze keer was ik echt volledig geveld. Geveld door corona omwille van die drukte ervoor? Ja, dat kan. En ook een super rommelig huis door die drukte? Nee, dat was het niet.

Mijn huis en ik, wij hebben elk jaar opnieuw in januari een indigestie.

Na de feestdagen wil ik ineens alle kerstversiering, geschenken en andere spullen uit de weg, en opnieuw orde en rust. Door de drukte was de indigestie deze keer zélfs irritant voor de huisgenoten, dat was nieuw. We zuchtten en neutten. “Zo een *****-rommelkot, daarin kan ik niet leven”. Al een geluk dat we hier met mijzelf een opruimcoach in huis hebben, haha. Dus dacht ik na over wat ik mijn klanten zou aanraden op zo’n moment.

1. Begin klein

Zet de vaatwas en wasmachine op. Plooi pakweg de zetelbedden terug samen of haal de kerstboom weg. Apprecieer die kleine successen, óók als er daarna nog altijd veel rommel is. Die eerste stappen brengen je al dichter bij het gehoopte eindresultaat en geven de motivatie om verder te gaan.

2. Minimaliseer

Voor je stevig opruimt, kan je gewoon een rondje doen met een vuilniszak. Al dat nieuwe speelgoed is al een stuk minder intimiderend zonder de verpakkingen. Denk ook aan oude kranten, wenskaartjes (al kan je er ook voor kiezen die ergens te bewaren), tijdschriften…

Ongewenste cadeautjes? Je kan ze bijhouden en later aan iemand anders schenken (noteer van wie je ze kreeg om genante situaties te voorkomen), of meteen een ritje naar de kringwinkel doen. Dat is helemaal ok! Je kreeg ze omdat iemand attent wou zijn – wees daar dankbaar om, maar voel je niet verplicht iets enkel om die reden bij te houden.

3. Geef de nieuwe spullen een vaste plek

Het is best normaal – na een cadeautjesperiode – dat er wanorde heerst in huis. Misschien is er wel een knikkerbaan of knutselset bij zonder vaste plek, moet de keuken plots een rijstkoker huisvesten, of blijkt je spiegelkastje te klein voor je nieuwe parfum? Geef die nieuwe spullen eenmalig hun vaste plek en hou je er vervolgens aan.

Hou dit behandelrecept bij: ook na kinderverjaardagen, zomervakanties, verhuis- of verbouwstress kan je huis last krijgen van een indigestie. Ik wens je bij deze meteen ook een héél fijn & vooral ook gezond 2024 toe!