Spring naar de inhoud

Zin in een opruimspel?

Iedereen die met mij ooit aan de slag ging, weet het:

“Al wat weg gaat, hoef je nooit meer op te ruimen / organiseren / af te stoffen / verplaatsen…”

Maar ook,

“de enige die beslist wat weg moet, dat ben jij”.

Met andere woorden, ik ben mega fan van minimalisme, maar ik besef ook goed dat een minimalistische mindset er niet van de ene op de andere dag komt.

Niet van de ene op de andere dag, nee, maar wel op 30 dagen?

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus (meer info over die twee op www.theminimalists.com) bedachten “The Mins Game”, een 30 dagen durende opruimuitdaging. Voilà, als dat niet leuk is. Opruimen wordt een spel én er is een competitief elementje om je te activeren…

Eerst de spelregels van “The Mins Game”…

1. Zoek jouw buddy!

Zorg dat iemand jou in de gaten houdt en jij hem of haar, dan haak je niet zo gauw af! In se zijn mijn wekelijkse online coachings in de Op en top trajecten daarop gebaseerd: je houdt goede voornemens beter vol als iemand jou opvolgt. Dus, zoek een vriend, vriendin, broer, zus, buur, kennis… die óók klaar is voor een stevige uitdaging, en daag hem of haar uit om mee te doen door deze mail door te sturen.

2. De ideale startdatum?

Het eenvoudigste is starten op de eerste dag van de maand. Je kan dan namelijk elke dag aflezen op de kalender hoeveel items jij die dag moet wegdoen: 1 stuk op 1 augustus, 2 op 2 augustus, 3 op 3 augustus en zo voort. Eenvoudig, toch?

Maar waarom niet gewoon vandaag starten? Heerlijk zo’n enthousiasme! Om het eenvoudig te houden en meteen te kunnen starten, maakte ik deze handige afstreepkalender voor je!

3. Hoeveel items ga je dan wegdoen?

Het is simpel: dag 1 = 1 item, dag 2 = 2 items, dag 3 = 3 items, enzovoort. Zo ga je quasi ongemerkt ruim 400 items uit je huis weghalen op 1 maand tijd! De eerste dagen lijkt het allemaal erg makkelijk, maar het wordt steeds moeilijker. Naar het einde van de challenge toe ga je ook weg te geven spullen zoeken in kasten of rommelhoeken waar je anders niet toe komt. Zo ruim je ongemerkt je hele huis op.

Voorbereid starten om vol te houden!

Geloof me, het is écht een pittige uitdaging. Wil je volhouden, denk dan vooraf aan het volgende :

  • Voorzie ruimte en grote kartonnen dozen om spullen te sorteren: voor de kringwinkel, enkele voor het containerpark (om alvast per afvalgroep te sorteren), spullen die terug moeten naar vrienden of familie… Voorzie hiervoor meteen ook wat tijd in je agenda.
  • Je kan zelf kiezen waar je start, maar pakweg de kleerkast, keukenkasten en speelhoek zijn dankbare plekken waar je snel veel spullen zult vinden die weg kunnen.
  • Spreek af met je buddy hoe jullie elkaars voortgang opvolgen. Misschien kan je elke dag een foto naar elkaar sturen met wat je wegdeed?

En waarom zou je dat doen?

Opruimen en minimaliseren, dat voelt in het begin vaak moeilijk, onwennig en ook de voordelen zijn nog niet altijd meteen helemaal duidelijk. Door deze challenge ga je wel een duidelijk verschil zien in je huis, én je oefent meteen ook een maand lang dagelijks op jouw opruim-en minimaliseervaardigheden.

Moeite onderweg? Huisgenoten die élk item willen redden? Je buddy die het opgeeft? Of erger nog, je buddy die jou de loef afsteekt? No worries, je eerste online coaching blijft gratis!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *