Spring naar de inhoud

Sinterklaas kapoen, wat zal ik wegdoen?

Uitkijken naar de komst van de Sint, dat is hét moment voor een opruimactie in de speelhoek… Dit is het heiligdom van je kinderen, dus betrek hen erbij. Leg uit waarom jullie dit doen:

  • zo kunnen ze opnieuw fijner spelen: vrije tafel, vrije vloer, gemakkelijk opruimen…
  • ze maken alvast ruimte voor nieuw speelgoed dat eraan komt in de maand december
  • voor sommige zaken zijn ze te groot geworden en dan is het fijner om er een ander kindje blij mee te maken

Dus hup, een grote doos erbij, even samen rommelen en dan een trip naar de kringwinkel.

Extra aanknopingspunt om hen te motiveren: vertel hen dat ook de Sint last heeft van de prijsstijgingen. Maar gelukkig krijgt hij eerste keus in de kringwinkel: alles wat wij nu opruimen, krijgt door hem op 6 december een nieuwe thuis! Ook voor jezelf goed om weten: je helpt gezinnen die moeilijker rond komen om hun kinderen straks toch fijne feestdagen te bezorgen…

Weet wel: kinderen moeten echt nog léren om te minimaliseren, ze hechten zich vaak enorm aan kleine spulletjes. Je kan hen dus uitdagen om iets meer zaken weg te doen, maar let erop dat dat ze deze taak niet afsluiten met een afkeer van opruimen of spullen weggeven. Het is een oefening, niet erg dus als het de eerste keren mislukt.

Het omgekeerde kan trouwens ook gebeuren: kleintjes die dolenthousiast hun mooiste Lego set of favoriete knuffel in de weggeefdoos kieperen. Slik jouw “Die ga je toch niet wegdoen?” heel even in en hou zo’n item na de opruimactie nog even in “quarantaine”. Zo’n “quarantaine-doos” staat hier het hele jaar door, verstopt op zolder. Vragen de kinderen naar een specifiek stuk speelgoed, dan haal ik het er weer uit. Maar hebben ze er een half jaar later nog altijd niet naar gevraagd, dan breng ik het zonder zorgen naar de kringwinkel of verkoop ik het tweedehands.

Bezorg je mij een foto van je opgeruimde speelhoek op trui@maak-plaats.be? Ik help je dan graag met een extra tip om het fijn in te richten 😉

En tot slot nog deze voor de lieve Sint…

Die speelhoek van mij,

Maakt me echt niet blij.

Ik zie zo veel spullen,

Zit maar te prullen.

Het maakt me nerveus:

Ik zie liever minder, heus.

Enkel dat waar ik écht van hou,

De rest mag weg, naar jou.

Want ik geef ook graag,

Dus dit is mijn vraag:

gebruik mijn spullen

Om je zak te vullen!

En breng mij één schat,

Jij weet vast wel wat?

Die speelhoek van mij,

Maakt me dan weer blij!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *