Spring naar de inhoud

Who runs the world?

“Papa dénkt dat hij dat is, maar eigenlijk is het mama!”

Het typische antwoord als je een kind vraagt wie thuis de baas is, niet? Maar vraag mij wie mijn ideale klant is en ik heb het het over de “gezinsmanager”. Dat is een stuk genderneutraler dan “mama’s”, maar past voor mij ook beter bij hun takenpakket, verantwoordelijkheden en talenten.

Neem nu Eva…

Eva heeft het “gemaakt” op professioneel vlak: aanvankelijk als journaliste, vervolgens als manager in een aantal internationale bedrijven én als auteur… Maar ze besluit nog ambitieuzer te zijn. Ze besluit een “eigen bedrijf in crisis” – haar huishouden – te reorganiseren en neemt daar een jaar vrijaf voor. Nou ja, ook wel om die reddingspoging in een boek te gieten, namelijk “Een opgeruimd gezin: van frustratie naar flow met lean@home”. Je leest het goed. Hoewel Eva en haar man beide hoge functies bekleden in internationale bedrijven, slagen ze er absoluut niet in om hun eigen huishouden op de rails te krijgen.

KPI’s?

KPI’s of key performance indicators, misschien ken je de term wel van op je evaluatie op het werk of heb je er voor je eigen bedrijf. Eenvoudig gezegd: meetbare doelen, als maatstaf voor hoe jij succesvol bent in je functie. In het huishouden van Eva en haar man werden dit de belangrijkste:

  • Voortaan helemaal zelf voorzien in de catering voor het ganse team van vijf, drie maal per dag, plus tussendoortjes, zeven dagen op zeven. Geen belegde broodjes op het werk of afhaalmaaltijden meer dus… 
  • Doorlooptijden in de wasserette terugdringen van 40 naar 4 dagen (van wasmand tot kleerkast). Blijkbaar was dit het bedrijfsdepartement dat men zo hard meed dat er overtollige kledij werd aangekocht om maar niet te moeten zoeken in een berg achterstallige was…
  • Het energieverbruik van hun slecht geïsoleerde woning fors naar beneden halen, wetende dat de “vennoot” (alias echtgenoot) een totaal andere visie op financiën en duurzaamheid heeft.

Geen kleine uitdagingen, niet? En doorwinterde gezinsmanagers, die beseffen dat dat enkel nog maar de grote doelen zijn…

Dagdagelijkse operationele zaken

Dan hebben we het nog niet over “standaard taakjes” als zwem- en turnzakken klaarleggen, huiswerkbegeleiding organiseren, afspraken bij de tandarts regelen of het ontvlooien van de kat. Maar net zo goed psychologische bijstand bieden bij kalverliefdes of pestgedrag, het uitmesten van kinderkamers en wat al niet meer…

Ben jij gewoon een mama? Of eigenlijk een kick-ass gezinsmanager?

Ik hoor je al luidop denken: “Euhm, dat loopt hier ook allemaal niet zo vlotjes hoor… Ik moet precies ook eens op management-cursus….” Als je dat wil, dan kan je het boek van Eva zeker eens lezen. Of samen met mij aan de slag, om net wat meer flow in je huishouden te brengen. Maar gun jezelf vooral verlof naar aanleiding van Moederdag – euh, excuses, Gezinsmanagersdag – en besef hoeveel jij wél al elke dag weer klaarspeelt! Want…

Who runs the world? Moms!

Fijne Gezinsmanagersdag toegewenst daar! Ik wens je een dikke vette bonus, bijkomende verlofdagen en extra ondersteuning van het ganse team toe 😉

En denk je nu “Hmm, ik wil toch echt ook wel een reorganisatie van mijn wasserette, maar weet niet hoe”, boek dan gewoon meteen eerste gratis online coaching in!