Spring naar de inhoud

Ken jij het geheime ingrediënt?

Van eigenlijk elk gedicht, liedje of roman met een boodschap “tussen de lijnen”?

Van die perfecte filmmuziek, met een onheilspellende stilte nét voor de moordenaar toeslaat?

Van een prachtig gedresseerd bord in een sterrenrestaurant?

Nee? En als ik je nog wat aanwijzingen geef?

  • Het is één enkel ingrediënt, ongeacht of het in een tekst, op beeld of op je bord terecht komt.
  • Het kost je helemaal niks behalve wat tijd.
  • Het maakt zowat alles beter. Dus niet alleen kunstwerken als literatuur, films of culinaire hoogstandjes. Maar net zo goed je huis en je agenda!

Heel simpel…

WITRUIMTE

Als we iets “mooi” willen maken, voegen we in de eerste plaats veel toe. Nog wat vlaggetjes, toeters en bellen én een kers, zoiets. Maar wie iets écht mooi aflevert, die heeft uiteindelijk vooral geschrapt…

Die oefening deed ik afgelopen maand zelf voor m’n instagram en facebookpagina. Uiteraard gebruik ik daar nog steeds mijn Maak Plaats-kleuren, vaste lettertypes en krijg je min of meer dezelfde rubrieken te zien (handige opruimtips, inspirerende boeken, motiverende quotes…). Maar voortaan dus met veel minder tralala en letterlijk meer wit. Ik koos bewust om heel wat te schrappen en meer witruimte te laten.

Witruimte en opruimen, hoe dan?

Ook bij een opruimproject is “witruimte” vaak de magische factor… Als je nog eens “blok” zit en niet weet waarom een ruimte of een kast niet werkt voor jou, check dan gewoon of je meer witruimte kan laten.

  • Een kast hoort eigenlijk maximaal voor 80% gevuld te zijn. Als je hem volpropt, krijg je het effect van een item dat in een sweatshop door veel te kleine handjes werd ingepakt en vervolgens onmogelijk terug in die doos geraakt.
  • Prioriteit nummer 1 in een speelruimte: ruimte. Als je een speelhoek of kinderkamer inricht, dan is een maximum aan opbergruimte uiteraard aanlokkelijk. Maar de belangrijkste vraag is en blijft : hebben de kinderen voldoende vrije ruimte om vrijuit te spelen? En vaak betekent dat géén extra kast, wél spullen wegdoen.
  • Hoera voor lege blokken in de agenda. Wat lege momenten in de agenda geven ruimte om een vergadering voor te bereiden, je verslag achteraf uit te sturen of voor de onverwachte zaken die er altijd weer bij komen. En zoniet, dan kan tijd voor een kop thee of korte wandeling je dag echt áf maken.