Spring naar de inhoud

Over vluggertjes…

Klassiekers over productiviteit en goeie gewoontes

Heb je even tijd? Voor een vluggertje? Niet dat soort waar je aan denkt, wel wat productiviteitsgoeroe David Allen omschrijft als de “2-minuten-regel” in “Getting Things Done”. Als iets minder dan twee minuten duurt, schrijf het dan niet op je takenlijstje, maar doe het meteen. Denk aan een mail beantwoorden of archiveren, de vuilnisbak legen, een plant water geven…

Wat dat te maken heeft met opruimen?

Wel, de eerste drempel over, dat is echt een struikelblok in veel huishoudens. Bij jonge ouders die al na enkele minuten opruimen onderbroken worden door “Kom je mijn poep afvegen?” of “Mijn broer heeft mij geslaaaaaan!”. Bij carrièretijgers die na alweer een uitdagende werkdag liefst gewoon rechtstreeks in de zetel neerploffen. Bij perfectionisten, met fantastische opruimplannen die zo ambitieus zijn dat ze er niet aan durven te beginnen…

Vluggertje

Daarom ben ik ook zo’n fan van James Clear, die in zijn “Atomic Habits” nog een stapje verder gaat dan David Allen: alle nieuwe gewoontes mogen niet meer dan twee minuten in beslag nemen. “Huh? Ik kan toch niet dagelijks opruimen / gezond koken / sporten… op minder dan twee minuten?” Oh, jawel!

Start met een vluggertje

Als ik in mijn coachings merk dat de eerste drempel iemand tegenhoudt, raad ik aan om dagelijks te kiezen voor een of meerdere “vluggertjes”. Ja, geef toe, dat klinkt alvast een stuk aantrekkelijker dan die “2-minuten-regel” hé? Zowat elke gewoonte kan je namelijk gemakkelijk terugschalen naar een miniversie ervan. Denk je even mee?

* de was doen wordt alvast de vuile was verzamelen

* de keuken volledig opruimen wordt het aanrecht vrijmaken

* gezond koken wordt een gezonde snack in mijn werktas klaar steken

Klinkt haalbaar!

Voel je dat de drempel kleiner wordt? Maar twijfel je of die twee minuten dan wel voldoende effect hebben? Wel, test het! Er gebeurt namelijk iets geks als je alleen al dat aanrecht vrijgemaakt hebt. Je hebt een eerste stap gezet en krijgt zowaar zin om ook nog even de eettafel op te ruimen. En wanneer die eerste kleine stap een automatisme is geworden, kan je jouw twee minuten uitdaging natuurlijk gaan uitbreiden. Dan ga je misschien niet enkel die vuile was verzamelen, maar meteen ook de propere was opplooien.

Proberen jullie het ook? En die uitgebreide opruimactie, die komt vanzelf wel.