Spring naar de inhoud

De juiste vraag

Ping! Fonkelende ogen! Nog net geen zwevend gloeilampje. Ze stond stil en keek me aan. “Amai, die vraag doet me iets. Dat is hem. Dat is mijn vraag.”

Ik dacht nog even ”Trui, ben je nu niet érg streng? Zo neuten over dit prulletje? Dit is al een stevige sessie, geef haar even wat ruimte…” Maar te laat, de vraag was er al uit. (Ik ben nogal een flapuit voor een coach. Ook deze keer dus.)

“Heb JIJ dit voor JOU nodig?”

“Of hou je het omdat het nog niet kapot is? Omdat er een fabriek dit produceerde, omdat daar mensen aan werkten, omdat er grondstoffen voor gebruikt werden? Of wil JIJ dit echt voor JOU?”

Oh, je vraagt je af waarover het ging, wat de aanleiding was? Doet er niks toe, maar oké, ter verduidelijking, het ging om een heel eenvoudig cijferslotje. Volgens mijn klant “handig wel voor een kinderdagboekje of zo?” Of beter nog – haar creatieve brein duidelijk nog niet lam door die stevige sessie: “Je kan dat aan een valies hangen hé! Ja, ik ga dat zo doen. Ik leg dat boven bij de valiezen en dan kunnen we dat daar aan hangen. Zo met een cijfercode zo hé. Voor op reis.”

Maar na mijn vraag gaf ze toe dat ze eigenlijk helemaal nooit met het vliegtuig reist. Dat een slotje op haar valies totaal niet iets is wat zij nodig heeft.

Zelden iemand zo gelukkig gezien na het besef ongelijk te hebben!

Ze verduidelijkte: “Dat is hem, precies die vraag, heb IK dit nodig, voor MIJ?” Dat die vraag nogal resoneerde. Ineens veel verduidelijkte. Dat de relatietherapeut haar had opgedragen te leren voelen wat zij nodig had. Om minder als people pleaser enkel te focussen op de noden van anderen.

Die stevige opruimsessie, die keerde, na mijn vraag over dat cijferslotje.

Ik ken haar al wat beter en weet dat ik haar er af en toe aan ga moeten herinneren, aan haar vraag. Maar we hebben de sleutel gevonden. Die plots heel veel moeilijke keuzes vanzelfsprekend maakt.

En jij, heb jij hem al gevonden, JOUW vraag?

Je moet JOUW vraag vinden. Eens je die te pakken hebt, vallen heel veel andere vragen meteen weg. Meer nog, je beseft plots waarom die andere niet werken voor jou:

– Does it spark joy?

(Marie Kondo werd er schatrijk mee, maar bij sommigen sparkt alles joy en dan ben je nog verder af van je doel, geloof me)

– Heb je dit al een jaar lang niet uit de kleerkast gehaald?

(So what, ik duim mee dat je die zwangerschapsbroek hopelijk wél goed kan hergebruiken)

– Is dit item gemakkelijk vervangbaar als het verloren of kapot gaat?

(Nou en, ik kan pakweg mijn nagelknipper heel gemakkelijk vervangen, maar ik hou hem lekker toch)

Er bestaan wel duizend fantastisch goeie opruimvragen… Maar het is pas als je JOUW vraag beet hebt dat het opruimen vooruit gaat. Precies dat kan ik als coach voor jou doen, je de juiste vraag stellen.

Ja, neut maar eens bij mij, ik wil ook MIJN vraag ontdekken!

*Merci, R., voor je “Ja hoor” om – met een vleugje creativiteit – deze blog te mogen brouwen!*

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *