Spring naar de inhoud

Vijf tips bij het pakken van je valiezen

Voor velen begint de vakantiepret met het doornemen van reisgidsen of hotels uitzoeken, voor mij geldt dat ook bij het inpakken. Ooit was dat anders – zeker in de beginjaren als mama had ik “ik-ga-zeker-iets-keibelangrijks-vergeten”-stress. Ondertussen ben ik gepokt en gemazeld en deel ik graag volgende vijf tips met je:

  1. Maak een lijstje

Daar begint alles mee, met een inpaklijstje. Zelf kies ik voor de app Google keep. Daarin heb ik een afvinklijstje, dat ik kan delen met mijn man én dat we gewoon telkens opnieuw gebruiken. We hebben daarin namelijk een standaard inpaklijstje staan, met als bonus ook onze “last check lijst”: knuffels van de kinderen, paspoorten en portefeuilles, alle ramen dicht… Allemaal zijn we die ooit wel eens vergeten, het is echt héél rustgevend als je die zaken nog even snel kan overlopen voor vertrek!

2. Start tijdig

Last minute inpakken geeft onnodige stress: plots besef je dat er geen zonnecrème meer in huis is, je bikini niet meer past of de tent nog bij vrienden ligt… Je kan echt al even vooraf spullen beginnen te verzamelen of op z’n minst een lijstje maken!

3. Verdeel en heers

Meestal start je met een netjes ingepakte valies, maar al snel verandert die in één grote warboel… Hoe vermijd je dat? Zelf pakken wij gewoonlijk maar één valies voor het ganse gezin, maar we zorgen er wel voor dat daar een duidelijke onderverdeling in zit. Mijn magische hulpjes daarvoor zijn “pocket cubes”: kleine tassen met rits. In elk hotel of huisje waar we komen (wij houden van verschillende adresjes op één trip) krijgt elk kind meteen zijn eigen pocket cube, idem dito voor mijn man en ik.

Denk er aan om spullen voor hetzelfde moment of dezelfde activiteit in één pocket cube te verzamelen, bijvoorbeeld de regenjassen of zwemkledij. Zo heb je op reis moeiteloos alles bijeen voor een daguitstapje. Ga je kamperen of op een langere autoreis, gebruik dan ook wasmanden of plooikratten op dezelfde manier. Daarin verzamel je dan bijvoorbeeld alle wandelschoenen, buitenspeelgoed, keukenmateriaal…

4. Iedereen kan helpen

Ongetwijfeld maak ik de valies voor mijn 5-jarige zoontje vijf keer zo snel en dubbel zo goed als hijzelf. En toch betrek ik hem erbij, ook al vraagt dat geduld. Zo vermijd ik dat hij op reis urenlang zaagt over favoriete T-shirts die ontbreken. En vooral, ik geef hem kansen om te oefenen, over enkele jaren lukt het hem dan hopelijk wel? Praktische tip voor de jongste kindjes: teken op een papiertje de kledingstukken en zet er de aantallen naast. Vraag je kind vervolgens aan de hand van dit lijstje alles in zijn of haar pocket cube te steken, terwijl jij in dezelfde ruimte bezig bent met het echte inpakwerk!

5. Less is more

Grappig hoe deze inpaktips ook stuk voor stuk aansluiten bij mijn visie op opruimen in het algemeen… En ja, ook hier dus mijn stokpaardje: minimalisme. Hoe minder je meepakt, hoe minder chaotisch je logeerplek gaat ogen, hoe minder gezucht als er geen lift is naar die prachtige kamer op de 4de verdieping, hoe minder vuile was je moet wegwerken bij thuiskomst…

Klaar om in te pakken!

Met deze vijf tips vermijd je vast de gevreesde warboel in je valies en vakantiehuisje, je kan het inpakken nu aanpakken als een professional!