Spring naar de inhoud

Doe het niet

Waag het niet: verrassen met een opruimcoaching als cadeau

Ik herhaal: doe het niet! Nee, echt niet! Dat het er thuis een mesthoop is? Dat ze rondrent als een kieken zonder kop? Dat je verdorie zelfs niet meer bij hem op bezoek wil komen? En dat het toch een veel beter cadeau zou zijn dan nóg maar eens extra spullen?

Ja ja, ik hoor je wel, maar ik herhaal: waag het niet om een opruimcoaching cadeau te doen! Ik weet het, “ik praat tegen mijn eigen winkel”. En dat als zelfstandige, geen slimme zet. Want de keischone cadeaubonnen klaar om te versturen.

Om gecoacht te worden, moet die persoon zélf toe zijn aan verandering

Met opruimcoaching help ik bij iets vreselijk moeilijks, namelijk duurzame gedragsverandering. Martin Apello schreef er zelfs een boek over, met de veelzeggende titel “Waarom veranderen (meestal) mislukt”. Als coach kan ik iemand pas ondersteunen wanneer die echt zelf de nood voelt aan verandering, niet omdat iemand anders dat nodig vindt.

“In de psychologie noemen we het “verkrachting” wanneer je iets naar binnen duwt waar die ander niet opgewonden van is.” 
Martin Appelo

Als opruimcoaching een verplicht nummertje is, opgedrongen van buitenaf, dan is het weggesmeten geld. Ik garandeer het je: binnen maximaal 6 weken ligt het opnieuw even vol of rommelig als voordien. En eerlijk, ook al hoef je het daarom niet te laten: ook ik haal er op die manier geen voldoening uit.

Opruimcoaching cadeau krijgen, kan kwetsend zijn

Bovendien, wie onverwacht een geschenkbon voor opruimcoaching cadeau krijgt, kan dat al eens verkeerd opnemen… In het ergste geval voelt het als een regelrechte beschuldiging, want:

"Opruimcoaching is toch enkel voor superluie mensen in verschrikkelijk vuile huizen?"

De doorsnee Vlaming (en dus misschien ook de ontvanger van jouw geschenkbon) kent opruimcoaching door uit de hand gelopen toestanden in Amerikaanse shows. Heerlijk om te bingewatchen, dat wel, maar het heeft weinig te maken met wat ik doe of voor wie ik het doe. Jij volgt me hier al langer en hebt er een beeld bij, maar je weet niet hoe die andere jouw cadeautje gaat percipiëren. Het laatste wat je wil is met jouw geschenk die persoon kwetsen, toch?

Wat wél kan, is het gesprek aangaan en heel goed luisteren naar een ander, als je denkt dat die opruimcoaching kan gebruiken. Vertrek vanuit jezelf zonder iets op te dringen. Dat kan bijvoorbeeld door jouw eigen ervaring te delen: “Ik heb meer rust in huis gekregen door tips van een opruimcoach te volgen en ben daar heel enthousiast over. Zou jij zoiets overwegen?”

Wil jij graag opruimcoaching als cadeau?

Hoe zit dat met jou en bij jou thuis? Je volgt me misschien op Facebook, Instagram of LinkedIn. Je schreef je in voor mijn nieuwsbrief, opende hem én leest zelfs helemaal tot deze alinea.

Deel je enthousiasme met vrienden of familie. Vertel hen waarom je mij volgt. En als je graag nog eens met mij aan de slag gaat én je door anderen getrakteerd wil worden daarop, dan kan je hen dat toch gewoon zeggen?

Weet dat er zelden iemand spontaan een opruimcoaching cadeau doet, vooral uit schrik om te kwetsen. Aan jou dus als je dat wil om er zelf ook echt om te vragen. Alleen als jij er klaar voor bent. Want anders haal ik er geen voldoening uit. En vooral: zonder motivatie is het weggesmeten geld…