Spring naar de inhoud

Het geheim van schoenen zonder veters, en nog 2 remedies bij een stressy septembermaand

Het valt niet meer te ontkennen: september staat voor de deur. Voor veel kinderen, maar ook voor hun ouders een stressy maand, zo blijkt. Op de valreep deel ik graag mijn drie M-adviezen voor minder rush en meer flow….

1.      Kies voor Minder

Overprikkelde kinderen na een drukke dag in een race tegen de tijd bij hun hobby krijgen… Klinkt herkenbaar? Less is more – op alle vlakken! Sta stil bij wat je in jouw agenda of die van je kinderen zet. Het hobby-aanbod is immens en super boeiend, maar kinderen hebben nood aan vrij spel. Zo kunnen zij pas echt de prikkels van drukke schooldagen verwerken, wie weet zich zelfs even vervelen en hun eigen creativiteit herontdekken?

2.      Kies voor Makkelijk, zeker tijdens het spitsuur

Heb je tijdens de ochtendrush opnieuw records gebroken, door tegelijk jassen toe te ritsen, boterhammen te smeren en tanden te poetsen? Blik na afloop van een hectische dag dan even terug op jouw “spitsuur”… Hoe kan je dat makkelijker maken? Je kan iets verplaatsen naar een rustiger moment: de avond voordien al de boterhamdozen maken of de ontbijttafel dekken bijvoorbeeld. Verder kan je veel handelingen vereenvoudigen, zoals kiezen voor schoenen zonder veters.

3.      Kies voor Mooi

Deze morgen jezelf opnieuw drie keer horen brullen “Schoenen aaaaaaaaan”? Een eenvoudig planningsbord kan al wonderen doen, en zeker als het een mooi is! Dat is ideaal voor jonge kinderen, maar werkt ook prima voor partners en bijvoorbeeld grootouders. Met “Kies voor Mooi” bedoel ik in de eerste plaats “maak het visueel”, maar uiteraard ook “maak het aantrekkelijk”. Een eenvoudig magneetbord en stiften volstaan al voor een weekplanning met hobby’s, een checklist bij het opstaan of misschien wel een beperkt takenlijstje. En vooral: laat je kinderen ook zelf creatief aan de slag gaan! Wedden dat zij een planningsbord net dat tikkeltje mooier maken?

Wat is jouw grootste frustratie of net Magische tip voor de stressy september maand?