Spring naar de inhoud

Is jouw huis een boetiek of een supermarkt?

Waarin woon jij?

Of je nu in een villa, appartement of rijhuis woont, je huis kan een boetiek of een supermarkt zijn.

Ik denk aan Francine, een van mijn iets oudere klanten. Het is er best netjes, super georganiseerd zelfs: een vaste plek voor spullen, labels, opbergdozen, … Maar er is ook een overweldigende voorraad spullen, zoals 16 bussen deo en 4 diepvriezers vol eten…

Francine woont in een echte supermarkt, eentje met winkeldochters.*

Winkeldochters, dat zijn het: spullen die blijven liggen, hun waarde verliezen en uiteindelijk een kost worden. Zo waren er van die 16 bussen deo eigenlijk maar 2 die Francine ook fijn vindt. En na alle vervallen voeding uit de 4 diepvriezers te halen, mochten er maar liefst 2 diepvriezers richting kringwinkel.

Ik kan Francine niets leren over organiseren, maar wél over minimaliseren…

Francine’s uitdaging met al die voorraad? Ze vergeet wel eens wat er allemaal is, koopt het opnieuw en maakt de voorraad zo nog groter. En dus is onze opdracht om er al die zogenaamde “winkeldochters” uit te halen.

Met heel wat minder spullen in huis wordt organiseren namelijk een stuk gemakkelijker. Zo hielden we enkel de rechtopstaande diepvriezers en labelden de verschillende lades. Niet alleen is dat veel handiger dan de koffermodellen die we weggaven, maar op die manier vindt Francine meteen wat ze zoekt én kan ze bewuster boodschappen doen.

Het resultaat: een boetiek vol favoriete items!

Met enkel de spullen waar Francine écht blij van wordt en een overzichtelijke voorraad voelt het huis nu weer van haar. Geen overvloed meer, maar ruimte om te genieten.

Ook zin om jouw voorraad aan te pakken? Ik help je graag!

* Excuses voor het vakjargon;-) *

Eén van mijn opdrachten in een grote doe-het-zelfzaak was vroeger de jaarlijkse stocktelling coördineren. Niet alleen moest alles geteld worden, vervolgens ging ik in een excel aan de slag met “winkeldochters” om die te “devalueren”.

Winkeldochters, dat zijn items die blijven liggen, met andere woorden, spullen die niet of amper nog verkocht worden. Devalueren, dat is de boekhoudkundige waarde ervan verminderen.

Dat moet wel, want jaar na jaar slinkt de kans dat iemand die items nog wil kopen en er de volle prijs voor betaalt. Sterker nog: die winkeldochters worden een kost! Op een bepaald moment wil niemand ze nog en betaal je voor de verwerking ervan. Maar ook voordien eigenlijk, want ze nemen kostbare stockruimte in…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *